Usprawnianie przez gotowanie

27 października (niedziela) o godz. 12:00 na „dzikiej” plaży Jeziora Paprocańskiego przy punkcie gastronomicznym – „szklanym grzybku” – odbędzie się jesienne spotkanie przy pieczonkach. Projekt adresowany jest głównie do dzieci starszych, których zadaniem będzie aktywny udział w przygotowaniu prostych i smacznych potraw kulinarnych. Każda rodzina przynosi ze sobą następujące produkty: ziemniaki, marchew, cebulę, liście białej kapusty, kiełbasę, słoninę (skórkę), buraka oraz inne składniki, wg uznania (np. kiełbaski do upieczenia na ognisku). Przydadzą się ponadto: deska do krojenia, obierak do warzyw, nóż, miska i termos z herbatą. W „szklanym grzybku” dzieci pod okiem opiekunów będą obierać i kroić składniki oraz według wybranego przepisu, przygotowywać kociołki z pieczonkami, które ustawią na przygotowanym palenisku. „Strażnicy ognia” dopilnują czasu pieczenia i po zapachu ocenią gotowość dania do spożycia.

Ubierzcie się ciepło, przygotowane potrawy będziemy smakować nad brzegiem jeziora!

Koordynator imprezy: Jolanta Balon

Pieczonki – przepis:

Przygotowywanie pieczonek i ich konsumowanie to doskonała biesiada z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Takie z młodych ziemniaczków, pachnące dymem, najlepiej smakują podane ze śledzikiem:-). Do ich przygotowania potrzebne są: kawałek ogródka, żeliwny garnek na ognisko oraz wymienione niżej składniki (bez podania ilości, gdyż wszystko zależy od tego, jak dużym garnkiem dysponujemy oraz od naszego gustu i smaku). Wiadomo, że ziemniaków ma być najwięcej:-).

Składniki:

ziemniaki, cebula, marchew, boczek wędzony, kiełbasa, liść białej kapusty, liść laurowy, ziele angielskie, vegeta lub sól i pieprz.

Wykonanie:

Przede wszystkim trzeba rozpalić ognisko – nie za duże, żeby nie spalić pieczonek:-). Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokroić w talarki. Kiełbasę i boczek w kostkę. Na dnie garnka ułożyć liście kapusty, następnie warstwami układać: ziemniaki i marchewkę, cebulę, kiełbasę i boczek, przyprawy. Powtarzać warstwy kolejno, aż do samej góry naczynia. Następnie garnek zakręcić i postawić na ognisku na około godzinę. Po tym czasie zdjąć pieczonki z ogniska i sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie, to z powrotem postawić na ogniu i jeszcze je chwilę podusić:-). Smacznego:-)!.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *